ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI VITEAZUL” PUCIOASA… ÎN SPIRITUL MARII UNIRI
https://www.facebook.com/MadalinAncaFotograf/videos/1960694294230866/
Fiecare dintre noi se pregătește, în felul său, de ziua de 1 Decembrie. Însă așa cum se pregătesc sutele de copii plini de speranță de la Școala 1, vedem destul de rar… Sinceri, cu o iubire nepătată față de țară și foarte bucuroși, demonstrează că se mândresc cu faptul că sunt români și cu istoria poporului.
„<<Mândria de a fi român!>> este o sintagmă despre care unele voci afirmă că astăzi s-a perimat. NOI, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale <<Mihai Viteazul>>, credem cu tărie că a fi român în ţara strămoşilor noştri, bravi eroi, şi a duce mai departe idealurile de veacuri ale neînfricaţilor luptători pentru libertate şi unire este o datorie pe care ne-o asumăm şi pentru care pregătim în fiecare zi. Ne pregătim să aducem zâmbetul pe chipul maicii noastre, România, privind cu recunoştinţă în istoria trecută şi scriind plini de speranţă, zi de zi, file de istorie contemporană. Ne pregătim să arătăm mâine, Europei şi lumii întregi, că România este o ţară cu oameni harnici şi oneşti, că aici apele sunt încă limpezi, lanurile sunt încă aurii, iar sângele vărsat de eroi se regăseşte în bujorii din obrajii fetelor şi în brâul pe care flăcăii îl poartă cu demnitate; că tricolorul are şi va avea un loc aparte în sufletele noastre, că cinstim şi purtăm cu mândrie IA românească oriunde în lume, că visul lui Mihai Viteazul, dorul lui Alexandru Ioan Cuza, biruinţa regelui Carol I şi triumful regelui Ferdinand I Întregitorul sunt în sângele nostru, că, oriunde ne-am afla, în lume, simţim fiori de bucurie la auzul numelui ţării noastre, România. Astăzi, mai mult decât oricând, cu toţii ne-am simţit MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI!” (Aurora Zamfir – directorul școlii).
Copiii, părinţii şi bunicii lor au contribuit la amenajarea unui mini-muzeu pe care apoi l-au vizitat, descifrând mesajele din izvoarele nescrise, precum: costume populare vechi chiar şi de 100 de ani, inclusiv marame şi opinci, medalii ale soldaţilor, vase de lut, obiecte vechi precum lampa cu gaz şi fierul de călcat cu cărbuni, copăiţa de lemn, furca, fusul şi suveica, ştergare cu minunate modele populare, simbolice. Au citit cu emoţie şi câteva scrisori de pe front ale soldaţilor. S-au realizat colaje şi desene, expoziţii cu tematica Centenarului, care de care mai ingenioase. S-au scris 100 de mesaje pentru România şi 500 de mesaje pentru români, din suflete de copil, apoi s-au afişat într-o mini galerie care a fost, de asemenea, vizitată şi studiată. S-a vizitat expoziţia de uniforme şi medalii ale ostaşilor din Primul Război Mondial, de la Biblioteca Orăşenească „Gh.N. Costescu”, s-au vizionat filmul „Ecaterina Teodoroiu”, la Centrul Cultural European. Copiii au recunoscut câteva scene filmate în oraşul Pucioasa, la gară, clădire care face parte din patrimoniul naţional. Activitatea lunară a Cenaclului Literar „Joc de Creion” a inclus, pe lângă creaţie, recitări şi interpretări, şi participarea la Concursul Naţional „De ce iubim România”. S-au confecţionat simboluri, s-a cântat, s-a dansat, s-a recitat în toate clasele, s-au vizionat filme documentare, s-au studiat tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri, împreună cu bunicii. A fost o zi de mare sărbătoare în şcoala noastră, aşa cum se cuvine să fie cinstită ţara, mai ales la ceas aniversar.
„În cele două pauze mari, ne-am unit cu toţii şi am cântat cu demnitate Imnul României, aşa, mândri, precum îl cântă şi sportivii care ne reprezintă ţara. Am pus şi mâna la inimă! Aşa fac şi ei! Am văzut la televizor! Ne iubim ţara! Am scris cu trupurile noastre „100”, ca să celebrăm Centenarul. Am accentuat culorile tricolorului, purtându-le pe noi. Apoi, am recunoscut în tablouri chipurile marilor piloni ai unirii românilor: domnul Mihai Viteazul, patronul nostru spiritual, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi marii regi ai României, Carol I şi Ferdinand I. Apoi ne-am dat mâinile, am cântat şi am încins hore, cântând Imnul Centenarului. Am urat LA MULŢI ANI! României şi viaţă lungă şi paşnică, românilor.” (Alice Ghemeș, clasa a III-a A)
Felicitări organizatorilor! La mulți ani, dragi români!
Andrada Stan / Mădălin Anca