POVEȘTI DESPRE SUCCES – IOANA BUZEA, CNNT

Cineva spunea că „succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi”. Nimic mai adevărat: fără muncă, perseverență și sacrificii, nu se poate ajunge la performanță.
Vorbind despre succes, astăzi v-o prezentăm pe Ioana Buzea, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa, care a început anii de liceu cu o reușită deosebită: calificarea și participarea la faza națională a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viață” – OLAV. Această olimpiadă se adresează elevilor ce consideră lectura o adevărată abilitate de viață și sunt capabili să o asocieze cu arta și cultura.
Anul acesta, faza națională a avut loc în perioada 12-14 mai 2023, la Constanța și a presupus susținerea probei orale, sub formă de dezbatere. Proba scrisă a acestei etape a fost o probă de baraj, iar numai primii 25 de elevi de la fiecare nivel s-au calificat la faza finală, de la Constanța. Și Ioana a fost unul dintre ei!

Dar haideți să o cunoașteți mai bine:
„Sunt în clasa a IX-a și am intrat prima la liceu, cu media 9.85. M-am înscris la profilul uman și ulterior m-am transferat la profilul real, pentru că am simțit că mă reprezintă mai bine. Și totuși, una dintre pasiunile mele este lectura, reușind să obțin rezultate bune la această olimpiadă.”
R: Ce ne poți spune despre această reușită a ta?
„A fost prima experiență din liceu. Nu mă așteptam să ajung deja la faza națională a unei olimpiade, mă bucur că am putut să ajung așa departe. A fost o experiență frumoasă, iar munca a dat roade. A trebuit să depun mult efort și m-am stresat destul de tare. Dar simt că a meritat. Am rămas cu amintiri frumoase, mai ales din cele trei zile petrecute la Constanța.”
R: Cum ai descrie probele pe care le-ai avut?
„Cred că proba scrisă a fost mai ușoară, pentru că eram deja obișnuită cu formatul și exersasem foarte mult. Proba orală a fost ceva nou pentru mine, nu am știut la ce să mă aștept, nu eram complet pregătită sau obișnuită cu o astfel de dezbatere. Cred că puteam mai mult, dacă aveam experiență. Însă sunt mulțumită.”
R: Care sunt pasiunile tale? Au legătură cu această olimpiadă?
„Da, îmi place foarte mult să citesc și tocmai acest lucru m-a ajutat la această olimpiadă, pentru că am avut nevoie de experiențe și informații de cultură generală pe care le-am dobândit citind.”
R: Știm că ai muncit mult și că ai dat tot ce-i mai bun. Dar ce ți s-a părut cel mai greu?
„A fost foarte dificil să mă înțeleg cu partenera de dezbatere, pentru că nu știam cum gândește, cum o să abordeze moțiunea și m-a luat prin surprindere răspunsul ei. Și, deși m-am blocat, am reușit să trec peste și să continui.”
R: Care crezi că e cel mai important lucru pe care l-ai învățat?
„Să mă pregătesc pentru ce e mai rău. Mă refer la experiența dezbaterii. Trebuie să fiu pregătită pentru orice răspuns, să nu fiu surprinsă și să am încredere în propriile forțe.”
R: Ai stat trei zile la Constanța. Ce alte experiențe ai mai trăit acolo și te-au impresionat?
„Ne-am întâlnit cu Horia Corcheș, am discutat despre alți autori și despre cărțile pe care le citim noi, ca elevi. De asemenea, ne-am plimbat, am mers la malul mării și am vizitat orașul. Festivitățile de deschidere și cea de premiere au fost impresionante, conținând momente artistice, în special de dans.”
R: Ce planuri de viitor ai? Mai vrei să participi la OLAV?
„Da, mi-a plăcut experiența și mi-ar plăcea să lucrez în continuare. Însă vreau să încerc și alte domenii, să particip și la alte olimpiade, îmi doresc să mă îndrept spre medicină.”
R: Acum, la final, cum ai văzut tu această experiență?
„Mi-a fost teamă și nu am avut încredere că va fi atât de bine și nu puteam să văd această olimpiada ca pe o experiență sau o vacanță, bucurie, cum îmi spunea domnul profesor. Eram foarte stresată. Dar, în final, consider că a fost o experiență minunată, iar eu sunt mulțumită de ce am realizat.”

Ioana a fost pregătită de domnul profesor Marius Pătru. Acesta i-a fost alături, ajutând-o atât cu materiale teoretice, cu exerciții sau exemple, dar și cu sfaturi care să îi crească încrederea în sine. Și dumnealui se bucură de reușita elevei de clasa a IX-a:
„Mă bucur că rezultatele muncii mele sunt încununate de succes și că pot continua o tradiție care a început acum câțiva ani. Mă bucur că printre elevii noștri apar copii care pot face față la un nivel foarte înalt și care pot demonstra competențe deosebite de comunicare, de implicare și abilități superioare. Participarea la o olimpiadă națională nu e puțin lucru. Dincolo de faptul că trebuie să se treacă printr-o serie de etape, fiecare etapă înseamnă stres, pregătire și dedicare. Eu, ca profesor, încerc să motivez și să sprijin acolo unde simt că există calitate și unde găsesc oportunitatea de a se face performanță. O felicit pe Ioana și îi mulțumesc că m-a înțeles și a încercat să aplice recomandările primite. Îi mulțumesc și Andradei pentru ajutor și pentru predarea ștafetei, după câțiva ani. Bineînțeles că îmi doresc ca această tradiție să continue, iar în anii următori să obținem rezultate cel puțin la fel de bune.”

Muncă, perseverență și dedicare – acestea sunt secretele succesului. Iar Ioana Buzea este exemplul nostru. Felicitări!
Andrada Stan