EI SUNT ELEVII DE 10 AI PUCIOASEI! EVALUAREA NAȚIONALĂ I-A SCOS ÎN FAȚĂ PE CEI MAI BUNI!
De multe ori am spus că, la Pucioasa, educația este pe primul plan! Iar momentul examenelor ne dovedește tuturor acest fapt, făcându-ne mândri de elevii și profesorii orașului nostru. Pentru că Pucioasa are copii de 10!
Într-un an greu, atipic, când nici viața, nici școala nu și-au continuat normal cursul, cadrele didactice au făcut tot posibilul pentru ca elevii să nu piardă nimic din educație. Iar eforturile lor au dat roade! Pentru că, la Examenele Naționale, elevii orașului au obținut note foarte bune, iar doi elevi au obținut media de 10! Ne mândrim cu ei și ne dorim să îi cunoașteți și voi! Așa că, în următoarele paragrafe, vă prezentăm răspunsurile Dariei Banu, de la Școala Gimnazială „Elena Donici Cantacuzino” și ale lui Tudor Stoica, de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa.
Reporter: Spune-mi, te rog, cele mai importante informații despre tine – cum te-ai descrie tu în câteva cuvinte?
Daria Banu: Sunt un copil norocos, cu siguranță. Am parte de o familie frumoasă, care m-a iubit întotdeauna și care a apreciat tot ce am făcut, m-am bucurat de colegi minunați și de profesori care m-au ajutat mult. Mă consider destul de prietenoasă, în ciuda faptului că nu sunt o fire foarte sociabilă, ci una retrasă care stă cufundată mai mereu în cărți, în cine știe ce lume de poveste. Pot spune că un talent pe care îl am este legat de creație : desen și povestiri. De asemenea, am fost dintotdeauna un copil ambițios, care a încercat de fiecare dată să ducă la capăt ceea ce și-a propus.
R: Cum a fost parcursul tău școlar, în gimnaziu? Ce premii ai obținut și la ce anume ai excelat? Ai întâmpinat și greutăți?
D: Pentru mine, drumul prin gimnaziu a creat unele dintre cele mai frumoase amintiri. În ciuda faptului că am întâmpinat uneori greutăți, am reușit să trec peste ele și să ajung persoana care sunt azi. Cât despre premiile obținute, am obținut câteva la olimpiada de română, subiect la care consider că m-am descurcat foarte bine.
R: De cât timp te pregătești pentru acest examen și în ce fel ai făcut-o? Ce ți s-a părut cel mai greu? Dar cel mai ușor?
D: Pregătirea pentru examen a început intensiv în clasa a VIII-a, însă consider că profesorii ne pregăteau încă din clasa a V-a de această lucrare atât de importantă. Unul dintre lucrurile dificile pentru mine a fost geometria în spațiu, iar gramatica a reprezentat partea ușoară din ceea ce ni s-a predat pentru evaluarea națională.
R: Care a fost materia ta preferată și cum ai reușit să faci totul perfect și la cealaltă?
D:Nu am avut niciodată o materie preferată : la fiecare dintre ele a fost ceva ce m-a atras. Consider că acesta este motivul pentru care am reușit să obțin rezultate la fel de bune, indiferent de materie.
R: Cine te-a susținut și cum te-a ajutat în pregătirea ta?
D: Am primit foarte multă susținere de la părinți, care au avut uneori încredere în mine mai mult decât aveam eu în mine însămi. Susținerea și ajutorul în pregătirea mea au fost oferite și de doamnele profesoare de matematică și de română, care au știut că mă voi descurca.
R: Cum a arătat ziua dinaintea unui examen? Ce ai făcut, să te simți în regulă, să simți relaxare, liniște?
D: Ziua dinaintea examenelor a fost destul de liniștită. Am recapitulat puțin ce ni s-a predat în ultimele dăți și textele recomandate la română, apoi m-am relaxat, pentru a fi pregătită atât cu toate informațiile necesare, cât și cu o stare de bine.
R: Te așteptai la acest rezultat minunat? Cum ai reacționat când ai aflat notele?
D: Aveam așteptări destul de mari în legătură cu rezultatele examenelor, însă nu m-aș fi așteptat niciodată să obțin aceste note. Când am văzut notele obținute prima dată, am rămas în stare de șoc. Nu consideram că ar fi posibil să mă fi descurcat atât de bine, însă mă bucur nespus de mult că munca mea nu a fost în zadar.
R: Ai avut emoții mari? Cum ai trecut peste ele?
D: Emoțiile de dinaintea examenelor nu au fost foarte mari, pentru că știam la ce mă puteam aștepta, așa că am scăpat de ele cu ușurință. Cele care au fost mai greu de îndepărtat au fost cele din timpul așteptării rezultatelor. A fost dificil să trec peste ele, dar mi-am zis că „Totul va fi bine” și, treptat, au dispărut și acestea.
R: Ai o medie foarte bună, iar notele de la examen sunt la fel de bune și sunt convinsă că ești un elev extrem de capabil. Ai posibilitatea de a merge la orice liceu, unde te-ai înscris?
D: Mă voi înscrie la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa. Consider că voi reuși să fac față și că voi trece cu bine și peste clasele de liceu.
R: Ce sfaturi le-ai da elevilor care urmează să intre în clasa a VIII-a și se pregătesc să dea examenul?
D: Trebuie să existe un echilibru între învățare și relaxare. Dacă aceste două elemente sunt dezechilibrate, elevul se va epuiza din cauza învățării fără pauze, ori va avea probleme din cauza faptului că nu stăpânește suficient anumite lucruri. De asemenea, să nu le fie teamă de examen și de clasa a VIII-a, pentru că, în acest an, sunt create unele dintre cele mai frumoase amintiri din gimnaziu și sunt sigură că vor trece triumfători de această etapă.
La final, Daria ne-a spus că s-a bucurat nespus că am decis să îi luăm acest interviu, care a fost o surpriză plăcută pentru ea!
Totodată, Maria Budoiu, diriginta Dariei, a dorit să spună câteva cuvinte despre eleva care i-a făcut pe toți mândri, făcându-i o caracterizare deosebită:
„Ambiție, muncă, perseverență, seriozitate, talent, creativitate, rigoare, tenacitate sunt câteva dintre însușirile ce construiesc portretul unei CAMPIOANE cu numele de Daria Banu.
De o modestie și o delicatețe rar întâlnite, Daria s-a remarcat încă din clasele primare prin dorința asiduă de a persevera și de a deveni din ce în ce mai bună, prin dedicare. Printre ingredientele rețetei succesului său se pot enumera: pasiunea pentru lectură, organizarea foarte bună a timpului, asumarea micilor înfrângeri, puterea de autodepășire, implicarea în propria formare și dezvoltare prin zecile de ore de pregătire asiduă, constantă, prin activități extrașcolare, participări la cenacluri literare sau consursuri și olimpiade școlare.
Daria a știut mereu că vrea să devină cea mai bună variantă a sa, a înțeles că gustul succesului presupune multe sacrificii și a făcut ca fiecare zi de școală să fie o treaptă depășită pentru atingerea Everestului său.
Echipa Școlii 4 EDC îi mulțumește pentru bucuria, mândria și onoarea aduse comunității Pucioasei! Daria, un copil simplu, modest cu aspirații mari, a dovedit că valorile morale precum: munca, altruismul, responsabilitatea sunt atribute ale unui reprezentant al generației digitale. Daria poate deveni un MODEL pentru toți cei de vârsta sa. Felicitări, Daria!”
Haideți să îl cunoaștem acum pe Tudor Stoica, pe care diriginta lui, Cristina Mihai, îl descrie ca fiind un copil cu totul special:
„Tudor Stoica este genul de elev pe care și-l dorește orice profesor. Tudor surprinde prin maturitatea gândirii stimulată de multiplele lecturi din diferitele domenii de interes. Întreabă întotdeauna, se manifestă spontan și are o gândire critică și reflexivă. Este un bun coleg, pasionat de baschet și a sărit mereu în ajutorul colegilor cu rezultate școlare modeste, explicându-le și ajutându-i să învețe, activitate în desfășurată în cadrul SNAC.
A avut-o ca model pe sora lui mai mare, Teodora, care, la rândul ei, a fost șefă de promoție a Colegiului Național „Nicolae Titulescu”, din Pucioasa în anul 2020.
Rezultatele lui foarte bune se datorează disciplinei de lucru, seriozității și tenacității de care a dat dovadă, învățând din propriile greșeli.
Noi toți, colegi și profesori, ne mândrim cu Tudor Stoica, șeful nostru de promoție în anul 2021, îi dorim să-și întindă aripile spre idealurile sale și să facă, cu faptele sale, o lume mai bună.”
Acum, să aflăm mai multe chiar de la el!
Reporter: Spune-mi, te rog, cele mai importante informații despre tine – cum te-ai descrie tu în câteva cuvinte?
Tudor Stoica: Dacă ar fi să mă descriu în câteva cuvinte, aș spune că sunt o persoană extrem de ambițioasă, tratez cu seriozitate lucrurile care contează pentru mine și nu renunț până nu obțin rezultatul dorit. Prefer să abordez cu calm provocările și sunt foarte atent la detalii.
R: Cum a fost parcursul tău școlar, în gimnaziu? Ce premii ai obținut și la ce anume ai excelat? Ai întâmpinat și greutăți?
T: Am fost elev al Școlii Gimazilale nr. 1 „MV” Pucioasa. În clasa a IV-a am obținut locul 1 la Olimpiada Națională de Educație Civică. În anii de gimnaziu am preferat să mă axez mai mult pe acumularea de cunoștințe și mai puțin pe concursuri și olimpiade. Am avut media generală a anilor de gimnaziu 10, însă cred că evoluția mea la matematică este cea mai notabilă. Desigur că uneori apar și greutăți, este firesc pentru parcursul fiecărui elev, însă le-am depășit de fiecare dată și am învățat din greșelile mele.
R: De cât timp te pregătești pentru acest examen și în ce fel ai făcut-o? Ce ți s-a părut cel mai greu? Dar cel mai ușor?
T: Pregătirea pentru Evaluarea Națională, după părerea mea, nu se face doar în clasa a VIII-a sau în ultimele luni dinaintea examenului. Trebuie să înveți constant în anii de gimnaziu pentru a avea o performanță cât mai buna. Totodată, este mult mai ușor dacă nu încerci să revizuiești 4 ani de materie în câteva luni. Cel mai greu mi s-a părut să revin la rutina mea, aceea de a lucra pentru limba romană și matematică zilnic, după timpul petrecut în pandemie, când recunosc că nu am lucrat prea mult.
R: Care a fost materia ta preferată și cum ai reușit să faci totul perfect și la cealaltă?
T: Materia mea preferată este matematica, întotdeauna a fost. M-am pregătit, totuși, mai intens în ultimul an, și simt ca am făcut un progres remarcabil. Pentru limba română, recunosc că am avut câteva emoții. Odată cu școala online și creșterea timpului petrecut acasă, am început să citesc cărți care mi-au trezit interesul mai mult decât lecturile pentru școală. Cred că acest lucru mi-a asigurat reușită și la limba română pentru că mi-am dezvoltat vocabularul și gândirea critică.
R: Cine te-a susținut și cum te-a ajutat în pregătirea ta?
T: Familia mea m-a susținut întotdeauna. Părinții mei m-au încurajat să îmi depășesc limitele și să acumulez cât mai multe cunoștințe. Experiența surorii mele mai mari a fost foarte folositoare și mi-a călăuzit pașii spre această reușită. Este util să ai pe cineva care știe cum ar trebui să înveți și ce se cere de la tine la un astfel de examen. De asemenea, profesorii mei m-au susținut în toți acești ani.
R: Cum a arătat ziua dinaintea unui examen? Ce ai făcut, să te simți în regulă, să simți relaxare, liniște?
T: Ziua de dinaintea examenului cred că trebuie să fie o zi liberă, în care să ne dăm timp să ne relaxăm pentru a putea fi în cea mai bună formă a doua zi, la evaluare. Desigur, intervin emoțiile, dar trebuie să le facem față și să avem încredere în noi. Cred că cineva care s-a pregătit cu seriozitate în timpul anului, nu mai are nevoie să repete în ultima zi. Totul ține de încrederea fiecăruia în el.
R: Te așteptai la acest rezultat minunat? Cum ai reacționat când ai aflat notele?
T: Sincer să fiu, mă așteptăm la acest rezultat, am muncit foarte mult și sunt mândru de mine. Am consultat baremul după susținerea probelor, iar rezultatele mele erau cele prezentate acolo. La aflarea notelor, ei bine, am verificat de mai multe ori ca să fiu sigur. M-am simțit ușurat, pentru că am avut emoții, chiar dacă știam că scrisesem bine. M-am bucurat foarte tare, atât eu, cât și familia și prietenii noștri.
R: Ai avut emoții mari? Cum ai trecut peste ele?
T: Am avut emoții, însă oricât de intense ar fi fost, încrederea mea că sunt destul de bine pregătit ca să fac față evaluării le-a întrecut. E normal să avem emoții, însă nu trebuie să le lăsăm să ne copleșească.
R: Ai o medie foarte bună, iar notele de la examen sunt la fel de bune și sunt convinsă că ești un elev extrem de capabil. Ai posibilitatea de a merge la orice liceu, unde te-ai înscris?
T: Încă nu ne-am înscris, dar cred că voi urma CNNT Pucioasa. De asemenea, sora mea a urmat acest liceu și mă încurajează să fac și eu același lucru.
R: Ce sfaturi le-ai da elevilor care urmează să intre în clasa a VIII-a și se pregătesc să dea examenul?
T: Îi sfătuiesc pe colegii mai mici să lucreze cât mai mult la matematică. Să facă probleme și să își pună la încercarea mintea. De asemenea, dacă nu au făcut-o pana acum, le sugerez sa înceapă să citească: orice le trezește interesul, cât mai mult! Le urez mult succes!
Cam așa arată portretul – pe scurt – al elevilor de 10, din orașul nostru. Copii buni, deosebiți, care sigur vor avea un viitor excelent, pentru că au capacitatea de a-l construi altfel!
Felicitări, dragilor! Ne bucurăm că vă cunoaștem și că faceți parte din comunitatea noastră! Și vă mulțumim că rămâneți aici, pentru a ne face mândri în continuare! Mult succes!
Andrada Stan / Mădălin Anca