Elevii şi profesorii de la Şcoala ,,Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa l-au aşteptat pe Moş Crăciun cu colinde şi datini româneşti!
Eveniment cultural autentic, în această săptămână, la Pucioasa, unde a avut loc o manifestare festivă prilejuită de sărbătorile de iarnă! Organizatorii evenimentului, găzduit de Centrul Cultural din localitate, au fost profesorii şi elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 ,,Elena Donici Cantacuzino”. Aceştia au prezentat un spectacol de tradiţii şi obiceiuri româneşti. Prezent la eveniment, şi….Moş Crăciun s-a prins în horă, alături de elevii şi dascălii, păstrători ai datinilor străbune. Evenimentul a cuprins şi o lansare de carte a unei eleve din Târgovişte, care suferă de o maladie gravă, dar care a vrut să le transmită celor prezenţi la eveniment, cât de frumoasă este viaţa şi că trebuie să o preţuim!
,,DIN IUBIRE PENTRU…OAMENI!”
Eveniment cultural de excepţie, în această săptămână, la Centrul Cultural Pucioasa, unde profesorii şi elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 ,,Elena Donici Cantacuzino” au oferit, celor prezenţi, un spectacol autentic despre datinile străbune.
,,Intenţia noastră a fost aceea de a crea o festivitate…altfel, la sfârşit de an, un eveniment inedit. Cred în rolul dascălilor de a se implica în comunitate, de a forma caractere, la şcoală, dar şi dincolo de zidurile acesteia. De aceea, profesorul trebuie să fie un actor pe scena educaţiei, un personaj pozitiv care să se implice în viaţa comunităţii sale”, a declarat coordonatorul activităţii, profesor Claudia Ionescu, directorul Şcolii ,,Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa. De altfel, managerul unităţii de învăţământ s-a transformat la propriu, în actor, fiind cu directorul adjunct al unităţii şcolare, profesor Alina Gealepu, amfitrioane de succes, carismatice şi elegante ale evenimentului-spectacol.
,,În primul rând, i-am învăţat pe elevii noştri, tradiţii româneşti, colinde, datini şi obiceiuri. Ne-am gândit la elevi, dar şi la oamenii din comunitate, interesaţi de eveniment, care au răspuns cu bucurie inviţaţiei noastre. Sala a fost arhiplină, iar în ochii părinţilor, bunicilor, dar şi a diverşilor invitaţi, am văzut bucurie şi acesta a fost darul nostru, pentru că, de Crăciun, cel mai frumos este să dăruieşti şi dăruind vei dobândi!”, a mai spus directorul unităţii şcolare, profesor Claudia Ionescu.
Serbarea a fost organizata de un Comitet de lucru, o echipa coordonata de doamna director Claudia Ionescu. Echipa a fost compusa din cadre didactice si parinti: dir. adjunct Alina Gealepu, consilier educativ Georgiana Manta, prof.:Andreia Pascu, Claudia Saghin, Crina Clipea,Ileana Militaru, presedinta Asociatiei de parinti Taisia Trifu. Serbarea s-a vrut a fi altfel, deoarece , neaflandu-ne in scoala noastra, care este in reabilitare, am iesit in comunitate, cu un spectacol interactiv, in care fiecare spectator sau artist sa fie parte din program, sa simta impreuna spiritul Craciunului. Au fost invitati: toti presedintii comitetelor de parinti ai scolii, foste cadre didactice, fosti elevi, directori de institutii din localitate, toate cadrele didactice si personalul auxiliar al scolii, Consiliul local, sponsori, parteneri,reprezentanti ai autoritatilor locale.
Gazda a fost Centrul Cultural Pucioasa si spectacolul a fost presarat cu numere traditionale, colinde in limba romana si engleza, Plugusor, Sorcova, Capra, lansare de Carte,recitari, donatii de brazi. Activitatea s-a incheiat in foaierul Centrului Cultural, cu momentul inmanarii cartii lansate de Alina Stoian, cu pareri impartasite de cei participanti, la un pahar de vin , in aroma de scortisoara, cu gustul placut al unor turte dulci. A fost ceva special, a fost magic!
Profesorii de la catedrele de limba şi literatura română le-au ,,predat” astfel…elevilor, lecţii autentice despre folclorul românesc şi, mai ales, despre păstrarea şi perpetuarea lor. În sala arhiplină a Centrului Cultural Pucioasa, au răsunat colinde româneşti, doine şi alte cântece tradiţionale, atât de îndrăgite de public, iar regizori au fost profesorii de limbă şi literatură română, Violeta Bucur şi Georgiana Manta. De altfel, o altă activitate interesantă, tot de creaţie, a avut loc zilele acestea, tot la Şcoala Nr. 4, în cadrul Cenaclului de creaţie literară ,,Mihai Eminescu”. Produsul final al cenaclului este revista ,,Miracolul creaţiei”. Prin intermediul unor ateliere de lucru, elevii sunt invitaţi să-şi dezvolte competenţele de exprimare în limba română, dar şi de grafică sau pictură. Temele acestei ediţii au fost toamna şi iarna, în special, sărbătoarea Crăciunului, pentru ca următoarea întâlnire să se deruleze, în ianuarie anul viitor, în cinstea sărbătoririi naşterii marelui poet Mihai Eminescu. Colectivul de redacţie al revistei cenaclului este format din profesorii – Violeta Bucur, Georgiana Manta, Mirabela Prunache şi Carmen Ducu.
Pentru că trăim într-o lume europeană, în care copiii învaţă, prin acest gen de activităţi, să nu-şi piardă identitatea naţională, culturală şi spirituală, nu au fost uitate, la manifestarea magică de Crăciun, nici refrenele la modă, cântate frecvent de tânăra generaţie, cum ar fi Gingle Bells sau Last Christmas. De data aceasta, o contribuţie importantă au avut profesorii de limbă engleză din cadrul şcolii.
,,Şi învăţătorii de la Şcoala Nr. 4 Pucioasa au avut rolul lor, astfel că, aceştia i-au învăţat pe cei prezenţi, lecţia importantă a generozităţii. Cinci familii cu venituri modeste, din comunitate, au primit, în cadrul evenimentului, brazi împodobiţi, dar şi daruri de la Moş Crăciun. Acţiunea a fost posibilă cu sprijinul Ocolului Silvic Pucioasa, Biroului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Pucioasa, dar şi a părinţilor şi elevilor de la învăţământul primar.”, ne-a precizat directorul adjunct al şcolii, profesor Alina Gealepu.
,,Acţiunea se doreşte a deveni o tradiţie şi intenţionăm ca şi pe viitor să oferim astfel de daruri, persoanelor care au probleme materiale. Împreună suntem o forţă şi putem schimba în bine comunitatea noastră.”, a mai spus realizatorul acestei activităţi, profesor învăţământ primar, Oana Cătălina Toderoiu.
Şi Moş Crăciun a venit, aseară, la Centrul Cultural Pucioasa, pentru a împărţi daruri celor prezenţi. Încântat de tradiţiile româneşti, Moşul s-a prins în horă, alături de profesori şi elevi, pe scena Centrului Cultural Pucioasa.
,,DIN IUBIRE PENTRU VIAŢĂ!”
Evenimentul a cuprins şi o lansare de carte. Este vorba de primul volum al tinerei Alina Stoian, fostă elevă a Şcolii ,,Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa. În prezent, aceasta este elevă la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncoveanu” din Târgovişte, la frecvenţă redusă.
,,Deşi un handicap locomotor îi răpeşte puterea de a se deplasa singură, Alina are aripi şi zboară prin intermediul versurilor spre lumi mai bune pe care ne invită să le descoperim şi noi, cei care uităm uneori ce frumoasă este viaţa şi că trebuie să o preţuim”, după cum a precizat mentorul tinerei scriitoare, care i-a descoperit talentul şi a îndemnat-o să scrie, profesor de limba şi literatura română, Şcoala ,,Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa, Georgiana Manta.
Cartea tinerei Alina Stoian se numeşte ,,Din iubire pentru viaţă” şi este chiar o lecţie de viaţă pentru cei care uită de acest dar minunat oferit nouă, tuturor.
,,Totodată, volumul lansat, la Centrul Cultural Pucioasa, este şi un cadou de Crăciun pe care Alina a vrut să-l ofere, Şcolii Generale Nr. 4, casa ei de suflet, tuturor celor dragi, comunităţii Pucioasei, dar mai ales ei, pentru că, nu-i aşa, ce poate fi mai frumos decât să scrii DIN IUBIRE PENTRU VIAŢĂ?”, a mai completat mentorul artistei, profesor Georgiana Manta.
Publicul a primit cu multă iubire, cu deosebită căldură şi interes, lansarea volumului. Tânăra a oferit în foaierul Centrului Cultural Pucioasa, cărţi cu autografe proprii şi s-a simţit ca într-o familie, care a primit-o cu braţele deschise.
,,De altfel, întreaga manifestare s-a dorit a fi o sărbătoare de familie, a unei instituţii de învăţământ, care doreşte să se implice, prin dascălii săi, în comunitate. Menirea şcolii în aceste vremuri tulburi când educaţia, cultura sau tradiţiile noastre româneşti sunt Cenuşărese este aceea de a se implica activ în comunitate şi a schimba în bine, destinul acesteia”, ne-au mai declarat coordonatoarele activităţii, director Claudia Ionescu şi director adjunct, Alina Gealepu de la Şcoala ,,Elena Cantacuzino” Pucioasa, gazdele evenimentului, prezenţe graţioase şi pline de aplomb, specifice unor jurnalişti de televiziune cu experienţă şi în domeniul media, nu numai în cel al scenariilor…didactice.
Intenţia organizatorilor a fost împărtăşită din plin de cei prezenţi la manifestare. În ochii acestora, părinţi, bunici sau diverşi invitaţi, am zărit lacrimi de emoţie şi bucurie. Sala Centrului Cultural Pucioasa a fost arhiplină, intrarea a fost liberă, fiind un cadou de Crăciun pentru comunitate.
,,Aşteptam demult aşa ceva. Mi-am văzut nepotul dansând hore româneşti, cântând colinde. Este o iniţiativă extraordinară că, se învaţă, aşa ceva la şcoală şi nu se lasă doar pe umerii familiei, a noastră, a bătrânilor, păstrarea tradiţiilor. Oricât de moderni ar fi nepoţii şi oricât de avansate ar fi aceste vremuri, trebuie să preţuim obiceiurile noastre româneşti”, ne-a declarat un bunic.
,,A fost cel mai frumos spectacol la care am asistat în ultima perioadă. Ne-am bucurat de copiii noştri, care au devenit şi artişti, şi păstrători ai tradiţiilor româneşti. Felicit iniţiativa şcolii, care nu îi învaţă numai carte, îi pregăteşte şi pentru viaţă, pentru societate”, a spus o mămică.
La rândul lor, şi profesorii au fost încântaţi de rezultatele acestei activităţi. Profesor Georgiana Manta de la Şcoala Generală Nr. 4 a declarat cu entuziasm despre eveniment – ,,A fost altfel. A fost curat în gânduri şi simţire. Şi cred că s-a demonstrat că, în comunitatea noastră mică , putem avea lucruri ca acestea, care să ne bucure pe toţi, să ne unească şi să ne aducă în suflet mai multă bucurie! Felicitări, conducerii şcolii pentru trudă, scenariu şi organizare. A fost atins scopul propus! A fost altfel, curat, nou, inedit!”
,,Cel mai frumos cadou din viaţa mea este copilul meu. De aceea, consider că este minunat să ne implicăm, fiecare, în comunitate, alături de şcoală, pentru ca elevii, copiii noştri, ai tuturor să aibă o viaţă cât mai bună. Voi fi întotdeauna, cu mare drag, alături de Şcoala Generală Nr.4 ,,Elena Cantacuzino” şi dascălii săi minunaţi pentru realizarea unor astfel de evenimente deosebit de importante în viaţa copiilor”, a declarat unul dintre sponsorii principali ai manifestării.
La rândul lor, organizatorii manifestării şi-au exprimat un gând şi pentru viitor, acela de a crea o manifestare culturală, de înaltă ţinută, cel puţin ca şi cea din acest an. Totodată, conducerea şcolii, dar şi profesorii, alături de elevi şi familiile acestora îşi mai doresc de la…Moşul, dar mai ales de la factorii abilitaţi, ca din septembrie anul viitor, să se întoarcă la cursuri într-o unitate de învăţământ nouă şi modernă.
În prezent, Şcoala Generală Nr.4 se află într-un amplu proces de reabilitare prin intermediul unui proiect derulat de Primăria Pucioasa cu finanţare europeană.
Termenul de finalizare a lucrărilor a fost programat pentru mai-iunie 2015, precizează reprezentanţii administraţiei locale din Pucioasa.
Mădălina Zamfir
mai multe fotografii de la acest eveniment gasiti aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.557835654352284.1073741958.385495138253004&type=1