DRAGOSTE, TRADIȚIE ȘI CULTURĂ LA PUCIOASA
Se spune că fără tradiție nu există cultură: nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără aceasta și, de asemenea, că fără dragoste, nimic măreț și plăcut Cerului nu se poate înfăptui. De aceea, împletirea celor două duce la rezultate excepționale!
Ziua de 24 februarie 2018 a fost pentru oamenii din orașul Pucioasa o zi de reconectare cu universul, cu sinele și cu originile. Centrul Cultural European Pucioasa a găzduit un eveniment de excepție, conferința doamnei conf. univ. dr. Doina Virginia Ișfănoni, care a adus în mințile și sufletele celor prezenți imaginea Dragobetelui, acea întruchipare fantastică, acea entitate imaterială, care stăpânește inimile oamenilor, dincolo de vârstă, dincolo de zonă. Astfel, seara a fost deschisă de directorul Centrului, domnul Dan Țopa, care a vorbit despre necesitatea unor astfel de evenimente în micul nostru oraș, dar și despre eforturile pe care le face pentru a le organiza. Puțin dezamăgit că sala nu a fost plină, este totuși fericit pentru ceea ce se dezfăsoară în comunitate, sperând că,în timp,numărul celor interesați de astfel de „gesturi culturale” va crește.
Etnolog și cercetător științific, doamna Ișfănoni a explicat toate detaliile legate de această sărbătoare, la final răspunzând la câteva întrebări pe această temă. Pentru că, dincolo de această entitate imaterială, trebuie să știm că Dragobetele este o zi în care se crede, mai ales în sudul țării, că toate păsările se îndrăgostesc, își găsesc perechea, motiv pentru care devin mai gălăgioase. Este una dintre multele tradiții străvechi (peste care s-a suprapus sărbătoarea Aflării capului Sf. Ioan Botezătorul), spiritualitatea populară consemnând-o ca ziua acestui zeu al tinereții în Pantenonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții.
Dragobete era ziua în care fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și, dacă vremea era bună, porneau în grupuri prin lunci și păduri, căutând primele flori de primăvară, având grijă pe cine să găsească, pe cine să însoțească, să nu se pustiască. Tinerii se întâlneau mai mulți într-o casă, aceste întâlniri transformându-se în adevărate petreceri, cu mâncare și băutură. Erau convinși că, în felul acesta, vor fi îndrăgostiți întregul an, știind că dacă nu țin aceste obiceiuri, nu vor avea parte de dragoste. Și, la fel, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu întâlneau măcar un reprezentant al sexului opus sau, ieșind, cei doi nu se sărutau.
În dimineața acestei zile, fetele și femeile tinere strângeau zăpada proaspătă, o topeau și se spălau cu apa astfel obținută, crezând că vor avea părul și tenul plăcute admiratorilor, recurgând totodată la variate incantații, descântece, pentru a-și atinge scopul („Flori de fragă/ Din luna lui Faur/ La toată lumea să fiu dragă,/ Urâciunile să le desparți”).
Această sărbătoare este, deci, un mod de a călători în trecut și de a ne regăsi ca neam și, așa cum spunea doamna Doina, un imbold de a fi noi înșine, fără a ne rușina de sentimente și emoții. Astfel, după încheierea discursului, sub imperiul acestui sentiment minunat, seara a continuat cu un concert expepțional- „Vechi cântece povestind de dragoste”. Trupa Truverii a adus câteva zeci de zâmbete pe chipurile oamenilor, prin profesionalism și energia pozitivă transmisă. Aceasta a cucerit prin unicitate, muzica veche europeană impresionând publicul, care nu ar mai fi dorit încheierea spectacolului. Au fost cântate melodii în mai multe limbi, toate fiind construite în jurul poveștilor de iubire, explicate pe scurt de Mihai Serghei Todor, un domn carismatic, conducătorul trupei.
Spectatorii au fost foarte încântați de faptul că au ales să petreacă o mică parte din această zi încărcată de simboluri într-un loc în care s-a promovat dragostea autentică, bucurându-se totodată de ospitalitatea și atenția gazdelor.
Fiind „în căutarea lui Dragobete”, am aflat că el este în noi, în sufletul nostru de români!
Mai multe fotografii de la acest eveniment, aici: https://www.facebook.com/pg/FotografPucioasa/photos/?tab=album&album_id=1186149458187564
Andrada Stan
Mădălin Anca