Tradiţiile de sărbători nu au rămas uitate în Dâmboviţa
Perioada sarbătorilor de iarna este cunoscută înca din bătrâni ca fiind una dedicată cadourilor, a împărtăşirii bucuriei, dar mai ales a tradiţiilor. Chiar dacă generaţiile care vin din urmă sunt intr-o continuă schimbare, semnificaţia obiceiurilor care au loc pe tot parcursul lunii decembrie, nu şi-a pierdut din valoare.
In zona de nord a judeţului Dâmboviţa, copiii sunt cei care menţin vie tradiţia. Incurajaţi de parinţi şi bunici, acestia pornesc la colindat din data de 23 decembrie. Obiceiul face ca in anumite sate din judet, precum Badeni (implicit cartier Costeşti) si comuna Runcu, să se organizeze balul copiilor. Cu mic cu mare aceştia se strâng in cete si ajung la caminele culturale, unde îi aşteaptă cadouri si momente bune de distracţie, toate oferite de către autorităţile locale. Judeţul nostru se diferenţiază faţă de alte zone ale ţării când vine vorba de astfel de obiceiuri. De pildă, în zona Braşovului, colindatul incepe de pe data de 5 decembrie si se termină în ziua de 25 decembrie. Tinerii, in mare parte, îşi dedică timpul lor pentru a aduce un strop de bucurie în casa fiecăruia colindând camine de bătrâni, biserici, mănăstiri, camine studenţeşti.
In zona de nord a Dâmboviţei, tradiţia face ca în dimineaţa de 31 decembrie umblatul cu sorcova şi capra îşi păstrează obiceiul. La sate, in dimineaţa de 1 ianuarie – de Sf.Vasile, se obişnuieşte a se ,,colinda cu Vasilca,, care presupune un cântec tradiţional aducător de noroc, după cum spun batrânii. Tradiţiile se opresc pe data de 7 ianuarie. Tot la sate, cei care poartă numele de Ion sunt colindaţi de către bărbaţii din sat fiind şi cei care păstrează acest obicei, in dimineata de 7 ianuarie. Nu se oferă bani, ci cozonac şi vin.
Ziarul on line actual-media vă urează Sărbători Fericite şi un an cât mai bun. Spor în toate!
Adina Milea