SPIRITUL CREATOR DĂINUIE LA PUCIOASA
Activitățile culturale continuă în orașul nostru! Marți, 27 februarie 2018, sub egida Cenaclului „Luceafărul de Pucioasa”, coordonat de președinta acestuia, doamna profesoară Milu Adriana, a avut loc întâlnirea Cenaclului „Joc de Creion”, de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, cu Cenaclul „Mihai Eminescu” de la Școala Gimnazială „Elena Donici Cantacuzino”.
Dacă prima întâlnire s-a bucurat de prezența mai multor persoane, inclusiv a unor scriitori locali precum Maria Panțuroiu și Forin Tănase, această întâlnire a reunit elevii celor două școli gimnaziale, pentru un atelier de creație. Astfel, au început prin a scrie câte un vers, pe care ceilalți trebuiau să-l continue, fără a-l cunoaște; la final, a ieșit un poem lung, cu mesaj abstract. Apoi, a urmat un exercițiu de reconstruire și recunoaștere a versurilor lui Nichita Stănescu și, mai târziu, copiii au învățat despre poemul dadaist. Acesta este promovat de Tristan Tzara, care a propus următoarea „rețetă”: „Pentru a face o poezie dadaistă/ Luaţi un ziar./ Luaţi o pereche de foarfeci./ Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre./ Decupaţi articolul./ Taiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un săculeţ./ Agitaţi-l încetişor./ Scoateţi cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage./ Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna./ Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari”. Fiind ceva nou pentru „micii scriitori… în devenire”, aceștia s-au arătat foarte încântați de ceea ce au învățat, mărturisind că și-ar fi dorit ca activitatea să dureze mai mult timp. Au făcut schimb de gânduri și s-au bucurat de fiecare moment petrecut creând și simțind.
Aici s-au pus aripi și s-au dat lecții de zbor… S-au descoperit „pietre” ce merită șlefuite… S-a oferit șansa de a ieși din rând… Și toate acestea, cu dăruirea doamnelor profesoare de limba română, care, la rândul dumnealor, au fost foarte mulțumite de activitate, bucurându-se și de prezența doamnei Luminița Gogioiu, șef compartiment Bibliotecă și membru al comitetului director al acestui cenaclu.
Laura Vasile, profesoară la Șc. „Elena Donici Cantacuzino”, spune că „Cenaclul literar reprezintă pentru copii o primă întâlnire cu literatura. Noi, profesorii lor, îi încurajăm în primul rând să citească pentru că lectura este cheia ce poate sa deschidă multe uși. Pornind pe drumul lecturii, le ghidăm pașii spre creație. Ne aventurăm ușor și îi susținem la fiecare pas pentru că acest traseu este dificil și gândurile se lasă greu descoperite și, de cele mai multe ori, nu se lasă așezate pe hârtie de la prima încercare. Totuși, împreună reușim să dăm naștere unor texte frumoase, reușim sa clădim noi universuri. Noi le arătăm doar cum este sa zbori printre cuvinte. Zborul îl fac singuri mai târziu.”
Adriana Milu, profesoară (la Șc. „Mihai Viteazul”), președintă a Cenaclului și scriitoare, vorbește despre această activitate, ca fiind parte din sufletul ei, făcând următoarele mărturisiri: „Un cenaclu literar se naşte din dorinţa unor oameni de cultură, iubitori de cuvânt, de a crea un spaţiu în care gândurile lăuntrice nerostite ale omului să prindă contur şi să se materializeze în artă. Dacă ideea umană nu este înnobilată artistic, ea poate dispărea sau trece neobservată, ceeea ce nu este de dorit.
Acesta este locul în care încolţesc seminţe, unde un gând timid poate căpăta contur, unde se deschid aripi îndrăzneţe şi unde, momentul întâlnirii cu IDEEA, cu DUMNEZEUL din noi, este unul pe cât de intim, pe atât de solemn, de sublim…
Am primit lumină, avem datoria, dar şi plăcerea totodată, de a o dărui mai departe. Pentru că o idee, un gând, oricât de timid ar fi la început, poate fi premisa unui debut literar de mai târziu şi chiar a unei cariere scriitoriceşti în viitor.
Această întâlnire a avut în centrul atenţiei elevi ai claselor V-VIII : frumoşi, cuminţi, dornici de afirmare, unii mai îndrăzneţi, alţii mai timizi… unii dintre ei cu emoția începutului în suflet.
Am avut şi deosebita plăcere de a o reprimi în rândul nostru, cu drag, pe Andrada Stan, actual elevă la CNNT, fostă elevă a școlii noastre, o tânără şi talentată poetă a oraşului nostru, care, cu aceeaşi emoţie în glas de odinioară, a făcut câteva mărturisiri celor de faţă despre stângăciile-i literare la început de drum. A fost o destăinuire motivantă pentru cei care se îndoiesc încă de talentul lor literar. Andrada a citit din creaţiile ei şi a fost ascultată cu atenţie şi cu admiraţie de către cei de faţă. A fost, cred, pentru elevii prezenţi, un motiv în plus ca aceştia să înţeleagă că este important să-ţi urmezi o chemare pe care o ai în adâncul sufletului şi să te laşi apoi purtat de către călăuzitori în acest univers minunat al creaţiei, al imaginaţiei lipsite de graniţe şi constrângeri, al libertăţii de exprimare.
A fost un moment frumos, antrenant, distractiv pe alocuri, dar şi creativ, în sens artistic.”
De asemenea, a avut și un îndemn pentru „micii noștri creatori… și nu numai” :
Rânduri pentru tine,
Poezia, omule, este un dar divin,
Nu poţi vorbi de el în gura mare
La colţ de stradă, în vreun magazin.
Gândeşte că-n biserică-ai intrat
Şi cauţi s-auzi Cuvântul ce grăieşte,
Căci Dumnezeu se cere ascultat.
Nu pune întrebări, doar ia aminte
La duhul ce în tine s-a-ntrupat,
Deschide-ţi sufletul şi fii cuminte…
Culege mir divin şi zăboveşte
În casa Muzei ce ţi s-a deschis,
Ascultă… totu-n jurul tău grăieşte.
Şi, când din ‘nalturi, mii de-acorduri line,
În minte şi în suflet îşi găsesc lăcaş,
Reţine glasul lor în rânduri fine…
Și, omule, te rog eu, mai reține
Că poezia e un dar divin, e-un dat
De dat la lumea care-ţi cere mâine.
(Adriana Milu)
Din tot ce am aflat și trait, se poate spune că a fost o întâlnire la superlativ, petrecută dincolo de ceea ce este pământesc… O întâlnire în care s-a înțeles care este menirea creației și a creatorului… Pentru că „prea mulți cred că literatura este un scris, nu un sens” (Nicolae Iorga).
Următoarea întâlnire își propune reunirea mai multor persoane interesate de lectură și desfășurarea unor activități inedite, aceasta fiind așteptată cu entuziasm și interes !
Andrada Stan