Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică locală
În data de 9 martie 2016, la Centrul Cultural ”Al. I. Brătescu-Voinești” din Pucioasa, a avut loc dezbaterea ”Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică locală”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”OMENIA” București și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”SPERANȚA” Pucioasa, alături de partenerii săi: Institutul de Cercetare a Calității Vieții și Opportunity Associates Romania. Prezent la eveniment a fost și Primarul Orașului Pucioasa – Dănuț Bădău, care s-a adresat celor prezenți și s-a arătat deschis către dialog pe problematica aflată în discuție și nu numai.
A fost oportună discutarea problematicii vârstei a treia la nivelul județului Dâmbovița în contextul unei descentralizări tot mai accentuate a serviciilor sociale și a existenței unei nevoi substanțiale de astfel de servicii pentru persoanele vârstnice. În cadrul dezbaterii au fost prezentate exemple de bune practici din sectorul public sau non-profit, în domeniul serviciilor pentru vârsta a treia la nivel local, au fost discutate diversele probleme cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale pentru vârstnicii din județul Dâmbovița și au fost propuse soluții de rezolvare a acestora.
Dezbaterea a avut rolul de a consolida comunicarea dintre furnizorii de servicii sociale private și cei publici pentru dezvoltarea de politici coerente pentru persoanele vârstnice, la nivel local. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România – Componenta 5. Dezvoltarea capacității ONG-urilor, Rețele și coaliții – Subcomponenta 5.1. Sprijin pentru coaliții și rețele la nivel regional național și pentru think tank-uri, Operator FOND ONG – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Valoarea proiectului este de 103.743,00 Euro, din care suma finanțată este de 74.313,00 Euro.
Obiectivele proiectului sunt: -dezvoltarea capacității de advocacy și management a leadershipului (Comitetul Director și Biroul Permanent) Federației Naționale ”Omenia”; -creșterea capacității de implicare a celor 137 de asociații membre ale Federației Naționale ”Omenia” a C.A.R.P.-urilor din România în procesul de elaborare, implementare și evaluare a agendei de advocay a Federației la nivel local și național; -dezvoltarea și implementarea unui proces participativ de realizare a strategiei naționale de advocacy pentru Federația Națională ”Omenia”; -dezvoltarea și implementarea unui proces participativ de realizare a strategiei naționale de advocay pentru Federația Națională ”Omenia”. Grupul țintă principal este constituit de leadershipul Federației Naționale ”Omenia” a C.A.R.P.-urilor din România reprezentat de Comitetul Director, Biroul Permanent și Consiliul Național. Grupul țintă secundar este reprezentat de cele 137 de organizații membre ale Federației Naționale ”Omenia”. Printre activitățile proiectului se numără: informare și publicitate, buna desfășurare a activităților proiectului, realizarea indicatorilor, îndeplinirea obiectivelor propuse, sesiuni de instruire, instruire și consultanță în management organizațional, consultări publice cu reprezentanți ai administrației publice centrale și locale pe problematica serviciilor sociale pentru vârsta a treia. Durata de implementare este 01 martie 2015 – 30 aprilie 2016 (14 luni).